Tuesday, 12 February 2013

Bolehkah Wanita Haid Membaca AlQuran??

Boolehkah Wanita Haid Membaca Alquran...
Persoalan Dari KAwan Ana..
Ini Jawapannya..
Hukumnya Adalah...?
.
.
 Baca Dulu.. Hehe..

S : Hukum Beberapa masalah perempuan haid dengan bacaan al-Quran..
a) Dia baca dengan niat zikir spt baca yasin dan seumpamanya
b) Dia ajar orang lain mengaji...apakah boleh membacanya krn mengajar
dan memperbetulkan bacaan
c) Dia masuk musabaqah tilawah atau hafazan...tiba2 dia haid bila tiba
gilirannya
d) Baca krna nak belajar
e) Hafizah yang membaca dan mengulanginya krn takut lupa..


Soalan Di Atas Didapati Di Dalam Blog Lain..

Tapi Ana Kemukakan Disini lah ea..Menurut mazhab Shafei haram perempuan islam yang haid membaca al quran yang tidak dinasakhkan bacaannya, diniatkan al quran, dibaca dengar didengar oleh dirinya sendiri.hukum haram membaca itu sama ada satu huruf atau lebih dari satu huruf.


Syarat haram bagi perempuan haid sebagaimana yang tertera dalam kenyataan

di atas ialah -

1-membaca dengan lidah dan didengari oleh diri sendiri. Bagi orang yang bisu, maka isyaratnya sama dengan membaca bagi orang yang tidak bisu. Oleh itu harus bagi perempuan haid melihat mushaf, membaca quran dalam hati atau membaca dengan lidah tetapi tidak didengari oleh dirinya sendiri (membaca secara perlahan ).
2-ayat yang dibaca itu tidak dinaskhkan bacaannya. Jika sekiranya ayat itu hanya dinasakhkan hukum sahaja, tetapi bacaan tidak dinasakhkan maka haram perempuan membacanya.
3-diniatkan al quran. Jika sekiranya perempuan haid membaca al quran bukan dengan niat al quran seperti diniatnya zikir sahaja, maka tidak haram. atau dibaca quran tanpa apa-apa niat maka diharuskan.jika dia membaca al quran dengan niat quran sahaja atau niat quran dan zikr maka haram hukumnya.


-Membaca quran niat quran=haram

-Membaca quran niat quran dan zikir=haram
-Membaca quran tanpa sebarang niat, tidak niat quran dan tidak niat
zikir=harus.
-Membaca quran dengan niat zikir=harus.


Kesimpulan-menurut mazhab Shafei- hukum perempuan haid membaca al quran

itu ditentukan melalui qasadnya...


Mengikut Jawapan Dari Soalan Di Atas...


a) Dia baca dengan niat zikir spt baca yasin dan seumpamanya hukumnya harus.
b) Dia ajar orang lain mengaji...apakah boleh membacanya krn mengajar dan 
memperbetulkan bacaan Hukumnya harus jika diniatkan zikir. Menurut Imam Rafi’I tidak halal perempuan membaca al quran bertujuan mengajar dan kerana bimbang lupa al
quran menurut pendapat yang terkuat.-silah rujuk Syarh Wajiz.
c) Dia masuk musabaqah tilawah atau hafazan...tiba2 dia haid bila tiba
gilirannya Hukumnya harus jika diniatkan bukan al quran. Persoalan musabaqah itu pula
adalah persoalan yang perlu diperbahaskan secara berasingan.
d) Baca krna nak belajar Hukumnya harus jika diniatkan zikir atau tidak niat apa-apa.
e) Hafizah yang membaca dan mengulanginya krn takut lupa. Hukumnya harus jika diniatkan zikir atau tidak niat apa-apa. Jika sememangnya dia berniat quran atau quran dan zkir maka haram hukumnya.


Berkenaan hal ini Imam Nawawi membuat kenyataan berikut dalam kitab Majmuk:Adapun kebimbangan lupa al quran, maka ianya jarang-jarang berlaku . Ini kerana dalam tempoh 6 atau 7 hari ( tempoh kebiasaan haid ) al quran masih dapat diingati. Tambahan pula kebimbangan itu boleh diatasi dengan membaca al quran dalam hati.( pada zaman sekarang pula dengan kemudahan yang ada, maka kebimbangan itu sememangnya jarang berlaku.pent.)Pendapat ini dipegang oleh mazhab Shafei menurut pendapat yang kuat.Dalil dari hadis riwayat Tirmizi : Orang junub dan orang haid tidak boleh membaca al Quran.Menurut Imam Nawawi hadis ini adalah lemah. Pendapat ini disokong oleh Ibnu Hajar al ‘Asaqalani dalam kitabnya al Talkhis al Habir dan beliau menghuraikan secara terperinci dan kesimpulannya beliau cenderung menyatakan hadis di atas adalah lemah, manakala hadis yang menyokong matan hadis juga adalah lemah atau tidak menepati isi kandungan hadis di atas.lantaran itu hadis di atas masih tetap lemah .Menurut fuqaha mazhab Shafei pula, walaupun hadis ini lemah akan tetapi ia disokong oleh hadis-hadis yang lain yang menjadikan hadis di atas menjadi kuat. Di antaranya peristiwa berikut:Al Dar al Qutni meriwayatkan bahawa Abdullah bin Rawahah tidur bersama isterinya, kemudian di tengah malam beliau telah pergi ke tempat tidur perempuannya dan menyetubuhinya. Tiba-tiba isteri Abdullah terjaga dari tidurnya dan dia seperti terlihat Abdullah menyetubuhi hamba perempuannya. Akan tetapi Abdullah menafikannya. Isteri Abdullah meminta Abdullah membuktikan dia tidak menyetubuhi hambanya dengan menyuruh beberapa ayat al Quran.ini kerana orang junub tidak membaca al quran.Abdullah pun terus membaca syair berikut ;


وَفِينَا رَسُولُ اللَّهِ يَتْلُو كِتَابَهُ
إِذَا انْشَقَّ مَعْرُوفٌ مِنْ الْفَجْرِ سَاطِعُ
أَرَانَا الْهُدَى بَعْدَ الْعَمَى فَقُلُوبُنَا
بِهِ مُوقِنَاتٌ أَنَّ مَا قَالَ وَاقِعُ
يَبِيتُ يُجَافِي جَنْبَهُ عَنْ فِرَاشِهِ
إِذَا اسْتَثْقَلَتْ بِالْمُشْرِكِينَ الْمَضَاجِعُ


Ketika Abdullah menceritakan peristiwa , baginda ketawa sehingga nampak gigi gerahamnya.Hadis ini menunjukkan sudah termaklum pada zaman nabi saw , orang junub (begitu juga haid-secara qias) tidak boleh membaca al Quran.2-qias

Perempuan haid membaca al quran dikiaskan kepada orang berjunub. Bahkan orang haid lebih patut haram membaca al quran ( qias aulawi ).


Perbahasan di atas adalah merujuk kepada perempuan Islam. Adapun jika sekiranya si kafir membaca, maka tidak boleh dihalangnya dari membaca al quran. Begitu pula harus mengajarnya al quran jika diharapkan dia memeluk Islam.akan tetapi jika diyakini dia tidak mahu masuk Islam, maka tidak harus diajar quran kepadanya.Walaubagaimanapun, terdapat fuqaha di zaman moden ini yang berpegang dengan pendapat yang mengharuskan perempuan haid membaca al Quran secara mutlak. Di antaranya Dr Abdullah al Faqih.Rujukan Dari Worpress Dari Seorang Ustaz....

Sekian.. Semoga Ilmu Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua...

Credit By Khairul Hafiz Iez


Alhamdulillah.. Assalamualaikum...

^_^
Apa Yang Terjadi Pada Tubuh Kita Setelah Dikuburkan? Satu Persoalan... Ini Jawapannya...

Apa Yang Terjadi Pada Tubuh Kita Setelah Dikuburkan?

Sesungguhnya mayat di dalam kubur akan melalui beberapa fasa perubahan. Berikut ini adalah fasa tersebut secara ringkas sejak malam pertama di alam kubur sehingga 25 tahun berikutnya.

Malam Pertama
Setelah dikuburkan, pembusukan bermula pada daerah perut dan kemaluan. Subhanallah, perut dan kemaluan adalah dua hal terpenting yang anak cucu Adam saling bergulat dan menjaganya di dunia. Setelah itu, jasad akan mula berubah menjadi hijau kehitaman. Setelah berbagai solekan dan alat-alat kecantikan semasa hayat di dunia, setelah meninggal dunia manusia hanya akan memiliki satu warna sahaja.

Malam Kedua
Anggota-anggota tubuh yang lain seperti limpa, hati, paru-paru dan lambung akan mula membusuk.

Hari Ketiga
Anggota-anggota tubuh mula mengeluarkan bau yang busuk.

Setelah Seminggu
Wajah dan mata mula membengkak.

Setelah 10 hari
Tetap terjadi pembusukan pada pada anggota-anggota tubuh.

Setelah 2 Minggu
Rambut mulai gugur. Lalat hijau mulai mencium bau busuk dari jarak 5 km dan ulat-ulat pun mula menutupi seluruh tubuh.

Setelah 6 Bulan
Semua anggota telah tiada yang tinggal cuma tulang rangka sahaja.

Setelah 25 Tahun
Rangka tubuh ini akan berubah menjadi semacam biji, dan di dalam biji tersebut, anda akan menemukan satu tulang yang sangat kecil disebut ‘Ajbudz Dzanab’ (tulang ekor), dari tulang inilah kita akan dibangkitkan oleh ALLAH SWT pada hari kiamat.

Sahabat-sahabat yang dirahmati ALLAH, inilah tubuh yang selama ini kita jaga.
Inilah tubuh yang kita berbuat maksiat kepada ALLAH dengannya.
Oleh kerana itu, janganlah biarkan umur dan jasad kita dalam keadaan sia-sia janji ALLAH adalah benar.

Ya ALLAH, Dzat yang membolak-balikkan hati, tetapkanlah hati kami di atas agama-
MU. Ya ALLAH, jadikanlah kuburan kami sebagai satu taman dari taman-taman syurga dan jangan jadikan ianya sebagai satu lubang dari lubang-lubang api neraka.
Aaamiiin Ya Robbal Alamiiin.

Semoga bermanfaat bagi kita semua.

Kebijaksanaan Yahudi Menipu Kita

Assalamualaikum Semua Ya Sahabat Sahabat...
Ok.. Kali Ni Ana Mau share Ilmu Tentang

"Kebijaksaaan Yahudi Menipu Kita..."
Entri Ni Ana Dapat Dari Blog Sahabat Ana...

Ayuh Kita Terjah Ini Statement..

Kebijaksanaan Yahudi

Bijak sungguh yahudi memperdayakan kita umat Islam, mereka suruh kita minum susu lembu buatan mereka, tapi mereka minum susu kambing, mereka minum apa yang diminum oleh Nabi kita Muhammad SAW. Mengapa kita tidak ikut nabi kita, kita ikut orang yahudi tapi ternyata mereka mengikut apa yg nabi kita makan dan minum.

Teruskan membongkar kebijaksanaan yahudi menipu umat Islam... Kata-katanya ini adalah bertepatan dengan hadis Rasullulah: "Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu.. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutnya dalam perkara-perkara kecil"

Antara 'barangan mereka' yang telah dijadikan ikutan oleh kebanyakan dari kita.

1. Kita diajar dalam buku biologi, buku pemakanan (kajian dan terbitan para kafir ni) bahawa kalau nak dapat vitamin B dan kalau nak tambah darah kita kena makan hati haiwan dan hati ayam tetapi sebenarnya Nabi kita tidak menggalakkan pemakanan organ dalaman. Nak ikut kafir ke nak ikut nabi kita? Sebenarnya makan hati ayam dapat melembabkan otak kita sbb hati merupakan organ dimana semua toksin akan dikumpulkan dan dineutralkan. so kepekatan toksin adalah tinggi di hati ayam. makanlah kita toksin tersebut serta bengaplah otak kita umat Islam sebab percaya buku sains keluaran kafir ini.

2. Kita diajar dalam sains bahawa kopi tidak bagus untuk kesihatan. Namun sebenarnya kopi adalah antara minuman kegemaran Nabi kita selain susu dan madu. Cuba tengok Yahudi, mereka minum kopi, Starbuck. Profesor di UK yang Yahudi semua ada segelas kopi dit tangan mereka.

3. Kita diajar memakan kambing tinggi kolesterol, namun kambing juga adalah makanan Nabi kita. Seolah-olah buku sains ni nak merendahkan pemakanan Nabi kita. Sebenarnya daging kambing adalah daging paling kurang kolesterol.

4. Kita diajar bahawa makan McDonalds adalah bagus, namun sebenarnya McDonalds adalah makanan yang sangat tinggi MSG dan kolesterolnya dan paling banyak lemak tepu trans.

5. Para kafir ni juga menggalakkan kita minum dan makan makanan yang langsung tak berkhasiat , contohnya coke dan maggi . Coke tu sangatlah beracun, pastu sangat tidak bagus untuk kesihatan (gula tinggi, berasid, pH dalam lingkungan 3.5, ada racun tersembunyi) . Dan para Melayu kita juga yang ketagih minum.

6 . Untuk pengetahuan, para kafir agen dajjal ni gak mengwar-warkan kebaikan minum soya (sebab USA merupakan pengeluar soya terbesar), namun sebenarnya soya dapat melemahkan kejantanan lelaki dan mengurangkan kesuburan lelaki dan perempuan. selain itu juga soya dapat meningkatkan risiko kanser payudara, kanser ovari, kanser prostat, serta melemahkan otak dan tulang sbb dalam soya ada hormon estrogen yang sama dgn estrogen kat wani ta. pastu soya ada phytic acd yang membuatkan penyerapan kalsium, magnesium dan zinc yang penting untuk badan kita terjejas.

Secara kesimpulannya para kafir ajen Al-Masih Dajjal ni bukan setakat melemahkan kita dari segi lain namun secara pemakanan kita jua. HATI-HATI kawan!

SHARE jika anda suka dengan artikel ini
Semoga Ilmu Ini Dapat Kita Manfaatkan Bersama...
Terima Kasih..
Syukran Jazilan..
Assalamualaikum